Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Χρονικό του αγώνα των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας»


Στις 15/7/2011 η Τριμερής Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας δικαίωσε τον αγώνα των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας» για επαναπρόσληψη 3 συναδέλφων τους που απολύθηκαν εκδικητικά για συνδικαλιστικούς λόγους, γιατί διεκδίκησαν τα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως αυτά προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του κλάδου.      Στην Τριμερή Επιτροπή η εργοδοσία του φροντιστηρίου «Ένεκα Παιδείας», (Π.Πήλιουρας που ήταν παρών και Αρ. Μπαντέλης βασικός μέτοχος των φροντιστηρίων ο οποίος ήταν απών, αλλά συμφώνησε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Π. Πήλιουρα) εκτός από την επαναπρόσληψη των εκδικητικά απολυμένων καθηγητών, δεσμεύτηκε ενυπόγραφα για τα παραρτήματα και τις ώρες που σε εβδομαδιαία βάση οι εργαζόμενοι θα απασχολούνταν κατά το σχολικό έτος 2011-2012. Υπήρξε δέσμευση, επίσης, και για συνάντηση με τους υπόλοιπους καθηγητές της Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων για διευθέτηση του θέματος των ωρών τους και για τη σύνταξη επιστολής απευθυνόμενης στους γονείς, ώστε να ενημερωθούν για την αποκατάσταση της συνεργασίας των δύο μερών και της συνέχισής της στη βάση της ΣΣΕ, και συνυπογραφόμενης από την εργοδοσία και τη Γενική Συνέλευση Εργαζομένων.

       Πράγματι, στις 22/7/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων στα «Ένεκα Παιδείας» με τον κ. Παναγιώτη Πήλιουρα παρουσία των δικηγόρων του κ. κ. Μορφόπουλου και Κοροβέση, όπου υπήρξε έγγραφη δέσμευση από τον κ. Πήλιουρα για τις ώρες καθενός εργαζομένου ξεχωριστά και συντάχθηκε κοινή επιστολή προς τους γονείς.

       Παρά όμως τις έγγραφες και ενυπόγραφες δεσμεύσεις της εργοδοσίας, μέχρι και τις 12/9/2011 έξι εργαζόμενοι (οι Αμπάτης Διονύσιος, Βασίλογλου Κωνσταντίνος,  Δημητρακοπούλου Αθανασία,  Μπαλαμπέκου Ματίνα,  Τσαγκουρνού Ιωάννα,  Χρηστίδης Ιωάννης) αντιμετωπίζουν εκκρεμότητες με την τακτοποίηση των ωρών τους. Περί τις 15/9/2011 η εργοδοσία προχωρά σε ανάθεση επισφαλών τμημάτων (τμήματα με έναν μαθητή!) σε κάποιους από τους συναδέλφους, επικαλούμενη έλλειψη επαρκών ωρών, επιχείρημα που καταρρίπτεται, όταν στις 19/9/2011 αποκαλύπτεται από την άνιση κατανομή διδακτικών ωρών (με κάποιους καθηγητές – που έχουν φιλικές σχέσεις με την εργοδοσία και δεν συμμετέχουν στις ΓΣ, παρόλο που οι ΓΣ ανακοινώνονταν κάθε φορά σε όλους τους εργαζομένους – να έχουν πάνω από 30 διδακτικές ώρες (!)) και παράλληλα προκλητικές προσλήψεις τεσσάρων νέων καθηγητών στα επίμαχα αντικείμενα.

       Όπως σπεύδει να «διευκρινίσει» ο κ. Πήλιουρας σε συνάντηση με τους εργαζομένους της Γενικής Συνέλευσης στις 21/9/11, η άνιση κατανομή των ωρών ήταν δικό του λάθος που οφείλεται σε εσφαλμένες προβλέψεις για τον αριθμό των ωρών, ενώ οι νέες προσλήψεις αποτελούν «προσωπικές του υποχρεώσεις». Παραβλέπει ωστόσο χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ότι προσωπική του υποχρέωση αποτελεί τόσο η τήρηση της συμφωνίας για την οποία δεσμεύτηκε ενώπιον της Τριμερούς Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας όσο και η καταβολή στους εργαζομένους του των επιδομάτων αδείας που εκκρεμούν από τον Ιούνιο. Δεν διστάζει μάλιστα να προτείνει παράταση του ορίου κάλυψης των οφειλόμενων ωρών ως τις αρχές Οκτωβρίου συνεχίζοντας να αγνοεί τη συμφωνία της 15/7/11 και δημιουργώντας πλέον μεγάλα οικονομικά προβλήματα στους συναδέλφους. 

       Στις 4/10/11 η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων ζητά επικοινωνία του δικηγόρου του κ. Πήλιουρα, κ. Κοροβέση, με τον ίδιο, ώστε να τον πείσει να συνετιστεί τηρώντας την έγγραφη συμφωνία που ακόμα εκκρεμεί. Αφού αγνόησε και την επικοινωνία που είχαμε του με τον νομικό του σύμβουλο, ο κ. Πήλιουρας υποχρεώνεται σε συνάντηση με τη Γενική Συνέλευση Εργαζομένων, όπου, διατεινόμενος ότι αδυνατεί να καλύψει τα οφειλόμενα προγράμματα, προτείνει ώρες «ενισχυτικής διδασκαλίας» Σαββάτου. Η «πρωτοποριακή» αυτή πρόταση κρίθηκε από τους εργαζομένους ως επισφαλής και ανέντιμη, διότι και το πρόγραμμα των μαθητών επιβάρυνε αφόρητα, γεγονός που αναμφίβολα θα επέφερε σύντομα τη διακοπή της παρακολούθησής τους, αφήνοντας τελικά χωρίς αντικείμενο τους εργαζομένους, και εγκυμονούσε πρόδηλους κινδύνους διχασμού και διαχωρισμού των συναδέλφων μεταξύ τους σε καθηγητές του βασικού προγράμματος και σε βοηθητικούς. Όπως ήταν φυσικό, η πρόταση απορρίφθηκε ομόφωνα και η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων – για μια ακόμα φορά και με μεγάλες πιέσεις– αποσπά δεσμεύσεις για κάλυψη των ωρών έως τις 19/10/11, οι οποίες και δεν εκπληρώνονται τελικά στο σύνολό τους, καθώς έως και τις 29/10/11 οι μισές ώρες εξακολουθούν να εκκρεμούν.

       Η προκλητική ασυνέπεια της εργοδοσίας και η απροκάλυπτη απαξίωση της προσπάθειάς μας για ομαλή και σε νέες βάσεις συνεργασία, όπως υποκριτικά είχε διατυπωθεί ως επιθυμία από την πλευρά και του ίδιου του κ. Πήλιουρα μετά την Τριμερή Επιτροπή του Ιουλίου, ωθεί στις 20/11/11 τη Γενική Συνέλευση σε απόφαση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, παύσης των ενημερώσεων γονέων για τις μηνιαίες επιδόσεις των μαθητών μέσω της ιστοσελίδας του φροντιστηρίου. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ενημερώσεις, όπως και οι κυριακάτικες επιτηρήσεις διαγωνισμάτων και ενημερώσεις γονέων αποτελούν μη αμειβόμενες «υποχρεώσεις» των εργαζομένων που έχουν επιβληθεί από την εργοδοσία, «υποχρεώσεις» στις οποίες οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονταν έως τότε αδιαμαρτύρητα.

       Εντωμεταξύ εξακολουθούσε να εκκρεμεί και η επίδοση στους γονείς της κοινής επιστολής, όπως είχε συμφωνηθεί ήδη από τις 15/7/11. Η επιστολή αυτή συνιστούσε απόδειξη του ατοπήματος της εργοδοσίας να προβεί σε εκδικητικές απολύσεις και υπείχε συγχρόνως θέση δέσμευσης εκ μέρους της για την τήρηση των συμφωνημένων και την επιδίωξη στο εξής να υπάρχει κλίμα συνεργασίας στη βάση της ΣΣΕ. Αυτό εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η εργοδοσία, απρόθυμη να τηρήσει έστω και στο ελάχιστο τα παραπάνω, κωλυσιεργούσε αναβάλλοντας τεχνηέντως την επίδοση της επιστολής. Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η ΣΣΕ εξακολουθούσε να καταστρατηγείται (δεν αμειβόμασταν με αποζημιώσεις αδείας και για τις ώρες των ενημερώσεων γονέων που γίνονται δύο φορές τον χρόνο σε προκαθορισμένα Σαββατοκύριακα). Εν όψει της επικείμενης ενημέρωσης γονέων στις 27/11/11 και μετά από μεγάλη πίεση η εργοδοσία αναγκάζεται τελικά να επιδώσει την επιστολή, δυστυχώς χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι μοιράστηκε σε όλους τους γονείς και σε όλα τα παραρτήματα.

       Ο αγώνας συνεχίζεται και τον επόμενο μήνα, παρά τον εμπαιγμό και τις προσπάθειες για κάμψη του ηθικού των εργαζομένων και παραίτηση από τις δίκαιες αξιώσεις τους για αξιοπρεπή εργασία. Ο Δεκέμβριος βρίσκει ακόμα τους συναδέλφους Βασίλογλου Κωνσταντίνο, Μπαλαμπέκου Ματίνα και Χρηστίδη Ιωάννη με ελλιπή προγράμματα. Να σημειωθεί εδώ ότι και καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης σχολικής χρονιάς συνάδελφοι αντιμετωπίζουν κενά στο πρόγραμμά τους και συρρίκνωση του μισθού τους εξαιτίας ακριβώς μονομελών τμημάτων – τμήματα των οποίων η επισφάλεια είχε τονιστεί στην εργοδοσία εξ αρχής - που είχαν σκοπίμως και εκδικητικά δοθεί σε μέλη της Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων.

       Παράλληλα, μάλιστα με την αθέτηση των συμφωνημένων, το σύνολο των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας» αντιμετωπίζει τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις έως και δύο μήνες στη μισθοδοσία με το πρόσχημα της «δυσκίνητης χρηματοροής», παρόλο που στα τρία φροντιστήρια φοιτούν πάνω από 400 μαθητές. Η εκρηκτική κατάσταση αναγκάζει τον κ Πήλιουρα να καλέσει συνάντηση όλου του καθηγητικού δυναμικού στις 19/12/1, στην οποία φέρνει προσωπικές υποσχέσεις για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και ένα σχέδιο αποπληρωμής που προέβλεπε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

    Και αυτή τη φορά ωστόσο η αθέτηση των εργοδοτικών υποσχέσεων συνεχίζεται. Σε κλίμα έντονου προβληματισμού και εξάντλησης των αποθεμάτων αντοχής των εργαζομένων εξαιτίας των ανεκπλήρωτων αιτημάτων σχετικά με την έγκαιρη μισθοδοσία αλλά και της γενικότερης κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας που ήδη διαμορφωνόταν, αποφασίζεται ανοιχτή Συνέλευση των Εργαζομένων στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης. Σε αυτήν την συνέλευση στην οποία συμμετέχουν πάνω από 40 εργαζόμενοι της επιχείρησης στις 4/2/12, κατέστη σαφής η πρόθεση και επισφραγίστηκε η απόφαση υπεράσπισης της ΣΣΕ σε πλήρη συνεργασία με το σωματείο μας τον ΣΕΦΚ (Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών). Στο πλαίσιο αυτό επιδίδεται στις 15/2/12 στην εργοδοσία των φροντιστηρίων «Ένεκα Παιδείας» επιστολή υπογεγραμμένη από 31 εργαζομένους, όπου τονίζεται το αίτημα για δίκαιη κατανομή των ωρών και γενικότερη τήρηση της ΣΣΕ και καταδικάζεται η επιβολή πειθήνιας συμπεριφοράς στους εργαζομένους από την εργοδοσία.
Η επιστολή θορυβεί την εργοδοσία  -  κυρίως όπως θα φανεί και στη συνέχεια τον βασικό μέτοχο της επιχείρησης κ Αρ. Μπαντέλη που παίρνει τις αποφάσεις από τα δύο παραρτήματα της Γλυφάδας - που έχει μόλις αρχίσει να υποψιάζεται ότι οι ασύδοτες ενέργειές της έχουν οδηγήσει στην απευκταία γι’ αυτήν συσπείρωση των εργαζομένων και απαντά με αμφισβήτηση των υπογραφών. Επόμενη κίνησή της οι προσωπικές κλήσεις από τον κ. Πήλιουρα, κυρίως των νέων συμμετεχόντων στη Γενική Συνέλευση εν είδει εκφοβισμού, όπου τους ζητείται να επιβεβαιώσουν το «γνήσιο» της υπογραφής και να εξηγήσουν πότε υπέστησαν «πειθήνια συμπεριφορά».

       Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση και κυρίως να διασφαλιστεί η τήρηση της ΣΣΕ, αποφασίζεται η τοποθέτηση πινάκων ανακοινώσεων του ΣΕΦΚ, αρχικά στο παράρτημα του «Ένεκα Παιδείας» στη Γλυφάδα στην οδό Ζέππου  και έπειτα και στα παραρτήματα της Ηλιούπολης και της Δάφνης, όπως δικαιούμαστε από τον ν. 1264/82, αλλά δεν το είχαμε πράξει μέχρι τότε.

         Στις 18/2/12 η εργοδοσία επιδιώκει να πατάξει τη συλλογική δράση με τη σύνταξη υβριστικής επιστολής προς όλους τους εργαζομένους των φροντιστηρίων «Ένεκα Παιδείας», η οποία υπογραφόταν από τον «βασικό Μέτοχο» κ. Αριστείδη Μπαντέλη. Σε αυτήν δημοσιεύονταν «επιμελώς» επιλεγμένα αποσπάσματα των κατ’ ιδίαν συζητήσεων και μάλιστα κατονομαζόμενων εργαζομένων με τον κ. Πήλιουρα. Μέσω αυτών επιχειρήθηκε η παρουσίαση συγκεκριμένων εργαζομένων ως φερέφωνων, ανθρώπων ελλειμματικής νοητικής ικανότητας που παρασυρόμενοι αφελώς, υιοθέτησαν τις απόψεις αυτών που τους τις υπέδειξαν. Άκρως προσβλητικά σχόλια έθιγαν τόσο την εκπαιδευτική επάρκεια των συναδέλφων όσο και το ποιόν τους γενικότερα. Στο τέλος της επιστολής ανακοινωνόταν συνάντηση στις 16/3/12 των εργαζομένων στα παραρτήματα Ηλιούπολης, Δάφνης και Αλίμου με τον «Βασικό Μέτοχο». Το σύνολο των συναδέλφων καταδίκασε την επιστολή όχι μόνο διότι αποτελούσε παράνομη δημοσιοποίηση ιδιωτικών συζητήσεων και εξευτέλιζε ανθρώπους, αλλά και διότι ήταν φανερό ότι αποσκοπούσε στον εκφοβισμό και την παραίτηση των εργαζομένων από τις δίκαιες αξιώσεις τους και τον συλλογικό αγώνα.

         Στη συνάντηση της 16/3/12, ο κ. Αρ.Μπαντέλης σκηνοθετεί παράσταση εξευτελισμού του συνεργάτη/συνεταίρου του, κ. Π.Πήλιουρα. Υπερτονίζει χυδαιολογώντας την ανικανότητά του τελευταίου σε διοικητικά και οικονομικά θέματα, αδιαφορώντας για τις παραινέσεις των εργαζομένων για κόσμια συμπεριφορά, και τον παρουσιάζει ως τον βασικό υπαίτιο για την αστάθεια της επιχείρησης. Ανακοινώνει ότι από την επόμενη σχολική χρονιά η λειτουργία του φροντιστηρίου θα επανέλθει σε πενταμελή τμήματα (αντί των δεκαμελών, που, όπως ισχυρίστηκε, αποτέλεσαν μια ατυχή επιλογή του συνεργάτη του) και έθεσε ως προϋπόθεση λειτουργίας των φροντιστηρίων την εγγραφή εκατό μαθητών ανά παράρτημα. Έκρινε σκόπιμη τη μικρή μείωση των διδάκτρων, δεσμεύτηκε ωστόσο και για την τήρηση της ΣΣΕ και για την απασχόληση στα παραρτήματα Ηλιούπολης και Δάφνης των συναδέλφων που εργάζονται στο «Ένεκα Παιδείας» Αλίμου - παράρτημα που χαρακτηρίζεται από την εργοδοσία επισφαλές - σε περίπτωση μη λειτουργίας του το επόμενο σχολικό έτος.

       Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι, παρά τις παχυλές υποσχέσεις, καμία σαφής απάντηση δεν δόθηκε για τη μισθοδοσία που εξακολουθεί να καθυστερεί ολοένα και περισσότερο. Η αγωνία μάλιστα των εργαζομένων για την τύχη των δεδουλευμένων τους κορυφώνεται, όταν μετά τη λήξη της συνάντησης ο κ. Πήλιουρας, ανακοινώνει ανεπίσημα την αποχώρησή του από την επιχείρηση με τη λήξη του σχολικού έτους, μη κρίνοντας σκόπιμο μια τόσο καθοριστική απόφαση να τεθεί ως επίσημη ανακοίνωση, παρουσία όλων των εργαζομένων του, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει φροντίσει να τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, όταν μάλιστα κατά γενική ομολογία η επιχείρηση είχε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών.

       Τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιβεβλημένη τη συνάντηση, εκ νέου, επιτροπής από τη Γενική Συνέλευση Εργαζομένων με τον κ. Π.Πήλιουρα, ώστε να επιβεβαιωθεί και επίσημα η αποχώρησή του από την επιχείρηση και να διευθετηθεί το θέμα των καθυστερήσεων των πληρωμών. Πράγματι, στις 9/4/12 ο υπεύθυνος ανακοινώνει και επίσημα στην επιτροπή την αποχώρησή του και υπόσχεται αποπληρωμή του Μαρτίου και Απριλίου μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στην αποπληρωμή των υπολοίπων οφειλομένων (Μάη και επιδόματος αδείας, αναλογούν δώρο Χριστουγέννων) μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου προετοιμασίας, δίχως όμως να εγγυάται με κάτι για τα παραπάνω, που να καθησυχάζει τους εργαζομένους ότι τα δεδουλευμένα τους δεν κινδυνεύουν. Σε κάποιους συναδέλφους ο κ. Πήλιουρας έχει μιλήσει για συναλλαγματικές 3 ετών (!)
       Ακολουθεί ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων προς τον κ. Αρ.Μπαντέλη στις 30/4/12. Με πνεύμα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας διεκδικείται η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που το επιθυμούν για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2012-13, η απασχόληση των εργαζομένων στα άλλα παραρτήματα σε περίπτωση που κάποιο παράρτημα κλείσει, η σύμφωνη με τη ΣΣΕ του κλάδου αμοιβή μας και, τέλος, η δίκαιη κατανομή των ωρών μεταξύ των συναδέλφων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

       Στις 8/5/12 ο κ. Μπαντέλης ενημερώνει τους εργαζομένους, μέσω των γραμματειών, για επικείμενη συνάντηση στις 27/5, στην οποία θα συζητηθεί «η λειτουργία ή μη των φροντιστηρίων, καθώς και το πλαίσιο που θα διέπει τη νέα σχολική χρονιά, σε περίπτωση λειτουργίας». Φήμες παρουσιάζουν τα τρία παραρτήματα (Ηλιούπολης, Δάφνης, Αλίμου) να κλείνουν και μάλιστα τον υπεύθυνο σπουδών του παραρτήματος της Ηλιούπολης κ. Δημήτριο Ζιαμπάρα να προβαίνει σε σύσταση νέου φροντιστηρίου με ομάδα καθηγητών από αυτούς που την προηγούμενη περίοδο, είχαν 30 και πλέον ώρες την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ύποπτη αδράνεια της Διεύθυνσης να προγραμματίσει τις καθιερωμένες συναντήσεις ενημερωτικού περιεχομένου για την έναρξη των θερινών μαθημάτων με τους γονείς, γεγονός που ενισχύει την όλο εντονότερη φημολογία και υπονομεύει τη λειτουργία των φροντιστηρίων και την εργασία των συναδέλφων. Οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ξεκάθαρα. Στο μεταξύ οι καθυστερήσεις των δεδουλευμένων έχουν φτάσει να απειλούν την ίδια την επιβίωση των συναδέλφων και των οικογενειών τους. Κανένας δεν έχει πληρωθεί τον Μάρτη, ενώ υπάρχουν και συνάδελφοι που έχουν να πληρωθούν από τον Φλεβάρη! Επιβεβαιώνεται επιπλέον από πολλούς συναδέλφους η ασυνήθιστη και πρωτόγνωρη αδιαφορία εκ μέρους των γραμματειών αλλά και των υπευθύνων σπουδών και στενών συνεργατών (Δ. Ζιαμπάρα-Ηλιούπολη και Δ. Φραγκή-Δάφνη) των ιδιοκτητών της επιχείρησης (Μπαντέλη και Πήλιουρα) να ενημερώνουν γονείς και μαθητές για τα θερινά μαθήματα αλλά και για τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς. Η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων πιέζει για επαφή μέσω επιτροπής της με το βασικό μέτοχο, ώστε να δοθούν αμέσως οι οφειλόμενες εξηγήσεις.

       Μετά από πολλές συνεννοήσεις με τη γραμματεία του κ. Μπαντέλη στην Γλυφάδα η συνάντηση με την επιτροπή γίνεται στις 16 Μάη όπου εκεί ο κ. Μπαντέλης ισχυρίζεται ότι έως τότε αγνοούσε φήμες περί κλεισίματος των ΕΝΕΚΑ, αρνείται ωστόσο να συνυπογράψει ανακοίνωση προς τους γονείς – την οποία έντονα ζητά η επιτροπή - στην οποία θα βεβαιώνεται η συνέχιση της λειτουργίας των φροντιστηρίων, προκειμένου να σταματήσουν οι σχετικές φημολογίες, και η δέσμευσή του για την τήρηση της ΣΣΕ. Τουλάχιστον, αναγκάζεται  να συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση στις 19/5/12, χωρίς να  ακυρωθεί αυτή για τις 27/5/12 που ο ίδιος είχε αρχικά ορίσει, ώστε να υπάρξει νωρίτερα μια πρώτη συζήτηση και να αμβλυνθεί  η αγωνία των εργαζομένων. 

       Στη συνάντηση αυτή δεν δόθηκε καμία διαβεβαίωση για όσα είχαν ζητηθεί από την επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης. Ο κ. Μπαντέλης επιχείρησε αρχικά να δημιουργήσει εχθρικό κλίμα εναντίον της Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων επιτιθέμενος στο ήθος μερικών εξ αυτών και απειλώντας ότι σε επόμενη συνάντηση θα αναφερθεί ενδεχομένως ονομαστικά και σε άλλους. Μετά την παρουσίαση των εξόδων της επιχείρησης κατέληξε ότι - δεδομένων των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών - η αγορά δεν θα στηρίξει την επιχείρηση και τα υψηλά της δίδακτρα, ώστε να συνεχιστεί η αμοιβή μας στη βάση της ΣΣΕ του κλάδου. Προέβη σε μια αφηρημένη πρόταση περί μείωσης ωρομισθίου – αθετώντας παλαιότερες δεσμεύσεις του περί τήρησης της ΣΣΕ - την οποία όμως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια, καθώς προτίθετο, όπως είπε, να εξετάσει περικοπές εξόδων σε επίπεδο ενοικίων. Και σε αυτήν τη συνάντηση αναφέρθηκε στον αριθμό των μαθητών που και για τα τρία παραρτήματα ξεπερνούσαν τους 400. Για τα δεδουλευμένα δήλωσε αόριστα ότι, αν και δεν τον βαρύνει καμία νομική ευθύνη,  για ηθικούς λόγους – θα συμβάλει στην αποπληρωμή τους, γιατί γνωρίζει (!) την αδυναμία του κ. Πήλιουρα να ανταποκριθεί. Η Συνέλευση Εργαζομένων τόνισε ότι το ποσό των δεδουλευμένων (σχετικών με τις ενημερώσεις γονέων, και τις αποζημιώσεις αδείας) που δεν απαίτησαν  σε ένδειξη καλής θέλησης όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης (γεγονός που ο κ. Μπαντέλης δεν αρνήθηκε στη συνάντηση) δεν επιτρέπει και μείωση ωρομισθίου. Ο βασικός μέτοχος έκλεισε με αναφορά σε επικείμενη συνάντηση έως το τέλος της εβδομάδας (27/5), όπου θα ανακοίνωνε και την τελική του πρόταση για τις μειώσεις του ωρομισθίου (ή και άλλες μεταβολές ως προς την ΣΣΕ) που θα πρότεινε.

       Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι  της Δάφνης πληροφορούν τους υπόλοιπους συναδέλφους ότι ο δεύτερος όροφος κτιρίου στις οποίες υπάρχουν οι μισές τάξεις του φροντιστηρίου έχει αρχίσει να ξηλώνεται από συνεργεία. Η δικαιολογία του κ. Πήλιουρα προς εκπροσώπους των εργαζομένων που αμέσως διαμαρτυρήθηκαν ήταν ότι το έκανε για να μειώσει το ενοίκιο για να βρει χρήματα να ξεπληρώσει τα δεδουλευμένα.

 Από την πλευρά Μπαντέλη αντί της αναμενόμενης πρότασης που επρόκειτο δια ζώσης να κάνει στους εργαζομένους του στις 27/5, αιφνιδιαστικά στις 26/5/12 και ενώ οι πανελλήνιες εξετάσεις ήταν σε εξέλιξη, επιδόθηκε στους τελευταίους, μέσω πάλι των γραμματειών επιστολή που ανακοίνωνε το κλείσιμο των τριών φροντιστηρίων αποδίδοντας την πλήρη ευθύνη σε «μερίδα καθηγητών που υποκινεί λασπολογία» εναντίον της διεύθυνσης, αρνείται να συνεργαστεί ομαλά και «να συζητήσει οποιαδήποτε μείωση μισθών, παρουσιάζοντας με έναν ψευδή τρόπο εικονικά κέρδη».

Με απόφαση της ΓΣ, το σωματείο (ΣΕΦΚ) την ίδια κιόλας μέρα ζητάει γραπτά μέσω μέιλ, αμέσως συνάντηση με τον κ. Μπαντέλη για να ανακοινωθεί και προς το σωματείο, επίσημα πλέον, η τελική απόφασή του. 

Η πρώτη συνάντηση γίνεται τη Δευτέρα 28 Μάη στη Γλυφάδα. Στην συνάντηση από τη εργατική πλευρά παρέστησαν οι  Δ. Αμπάτης, Π. Μαραφής, Κ. Σμυρναίος, Χ. Βλάχος (Δ.Σ. ΣΕΦΚ) και ο Θ. Διαβολάκης (Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ). Ο κ. Μπαντέλης παρουσιάζεται συζητήσιμος, αναφέρει ότι δεν ήξερε για την απώλεια του δεύτερου ορόφου στην Δάφνη, αναφέρει ότι θέλει να κρατήσει τα φροντιστήρια σε Δάφνη και Ηλιούπολη αλλά σκέφτεται να πουλήσει το παράρτημα του Αλίμου γιατί έχει μόνο 65 μαθητές. Μας προτείνει να αναλάβουμε εμείς οι εργαζόμενοι (!) και τα δύο φροντιστήρια, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά: «Θα ’ναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι σαν και αυτό που σας προτείνω στα φροντιστήρια».

    Το σωματείο και η Ομοσπονδία αντιπαρέρχονται την πρότασή του θεωρώντας την ως προσχηματική και ως μέσο για να ξεφύγει από το πραγματικό πρόβλημα. Του επαναλαμβάνουν την απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων ότι θα παλέψουν για να μείνουν και τα τρία φροντιστήρια ανοιχτά, ότι θα παλέψουν για να κρατήσουν την δουλειά τους. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι στα τρία παραρτήματα Ηλιούπολης, Δάφνης και Αλίμου εργάζονται περίπου 80 καθηγητές. Μας αναφέρει για πρώτη φορά ότι για να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα δύο παραρτήματα σε Δάφνη και Ηλιούπολη θα χρειαστεί κάποιους από τους εργαζομένους να βοηθήσουν ως υπεύθυνοι σπουδών, γιατί οι μέχρι τώρα υπεύθυνοι σπουδών και στενοί συνεργάτες του ίδιου και του κ. Πήλιουρα, κ.κ Ζιαμπάρας και Φραγκής θα αποχωρήσουν. Άρα ο κ. Μπαντέλης γνώριζε περισσότερα πράγματα για την μελλοντική δράση των κκ Ζιαμπάρα και Φραγκή από ότι οι εργαζόμενοι φαντάζονταν.
 Οι εκπρόσωποι των σωματείων του απάντησαν ότι αυτό είναι θέμα που θα απασχολήσει την ΓΣ, αν και ο Δ. Αμπάτης, που είναι και εργαζόμενος στα ΕΝΕΚΑ, του είπε ότι, αν αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα που τον κάνει να σκέφτεται να τα κλείσει, τότε οι εργαζόμενοι θα σκεφτούν πολύ σοβαρά την πρόταση αυτή. 

     Φάνηκε όμως ότι και αυτή η πρόταση του κ. Μπαντέλη ήταν προσχηματική γιατί αμέσως μετά υποστήριξε ότι το παράρτημα της Δάφνης (αυτό στο οποίο είχαν ήδη αρχίσει να ξηλώνουν τις αίθουσες) δεν το βλέπει να επιβιώνει, αφού προδικάζει ότι οι γονείς της περιοχής δεν θα μπορέσουν να υποστηρίξουν του χρόνου ‘’το προϊόν’’ και άρα δεν τον ενδιαφέρει ως επιχειρηματία να το κρατήσει. Να σημειώσουμε εδώ ότι το παράρτημα της Δάφνης είχε τη σχολική χρονιά 2011-2012 περίπου 180 μαθητές. Ανέφερε επίσης στους συναδέλφους ότι παρόλο που δεν τον υποχρεώνει κανένας νόμος, αλλά μόνο για ηθικούς λόγους, θα συμβάλει στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα ΕΝΕΚΑ. Όταν ρωτήθηκε πιο συγκεκριμένα είπε ότι μπορεί να σκεφτεί να αποπληρώσει και όλο το  ποσό των δεδουλευμένων (300.000 ευρώ), αλλά «με περιθώριο ενός έτους». Οι συνάδελφοι τελικά αποχωρούν, αφού αρνούνται να αποδεχθούν αυτό το σχέδιο αποπληρωμής  και αφού επαναλαμβάνουν στον κ. Μπαντέλη ότι επιμένουν στην ανάκληση της απόφασής του να κλείσει τα φροντιστήρια σε Δάφνη και Ηλιούπολη, συμφωνώντας να συναντηθούν μαζί του  μετά από 2 μέρες για να τους ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις, αφού εκείνος δεσμεύτηκε να μελετήσει τα θέματα ενδελεχώς με τους λογιστές του.

        Στη δεύτερη συνάντηση και αφού είχε η ΓΣ των εργαζομένων επικαιροποιήσει στο ενδιάμεσο τις αποφάσεις της που ήταν ίδιες με αυτές που οι συνδικαλιστές μετέφεραν στον βασικό μέτοχο στην πρώτη συνάντηση, η αδιάλλακτη στάση του κ. Μπαντέλη δεν άλλαξε. Άφησε μόνο ένα ενδεχόμενο να μείνει ανοιχτή η Ηλιούπολη (περίπου 240 μαθητές) αν του βρούμε εμείς υπεύθυνο σπουδών αλλά ότι θα κλείσει την Δάφνη. Στο ερώτημα των συναδέλφων πώς είναι δυνατόν να παρατάει τόσο εύκολα τρεις μεγάλες επιχειρήσεις και να πετάει και 80 οικογένειες στον δρόμο, μας απάντησε – αφού μας αποκάλυψε ότι τα τρία αυτά φροντιστήρια τα τελευταία 5 χρόνια έχουν επισήμως καθαρά δηλωμένα στην Εφορία κέρδη 1.000.000 ευρώ (!!) – ότι αυτός είναι επιχειρηματίας και ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καταλάβουν τον τρόπο που σκέφτεται ένας επιχειρηματίας. Παρ΄ όλα αυτά υπόσχεται να κάνει και πάλι ό,τι μπορεί και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δ. Αμπάτη το  ίδιο βράδυ για να προτείνει λύση στο επικείμενο αδιέξοδο.

     Την ίδια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπαντέλη, οι συνδικαλιστές μαζί με τον Κ. Βασίλογλου, εκπρόσωπο και μέλος της ΓΣ, κάνει αιφνιδιαστική επίσκεψη στο παράρτημα της Ηλιούπολης όπου και βρίσκει τους κ.κ Πήλιουρα, Ζιαμπάρα και Φραγκή να συνεδριάζουν. Τους καλεί όλους να παραμείνουν για να συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα, αλλά ο κ. Πήλιουρας αποχωρεί προφασιζόμενος προσωπικό κώλυμα. 

     Οι συνάδελφοι απευθυνόμενοι στους άλλους δύο τους ρωτούν αν αληθεύει το γεγονός ότι σχεδιάζουν να ανοίξουν νέα επιχείρηση, με μαθητές του ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και με την ανοχή ή και τη γνώση των κ.κ Πήλιουρα και Μπαντέλη. 

      Τότε ο κ. Ζιαμπάρας φανερά ταραγμένος παραδέχεται ότι, όταν τον ρωτούν οι γονείς αν κλείνουν τα ΕΝΕΚΑ, αυτός τους διαβάζει την ανακοίνωση που έστειλε ο κ. Μπαντέλης στους εργαζόμενους, όπου αναγράφεται η απόφασή του να κλείσει τα φροντιστήρια. Οι συνάδελφοι τον ρωτούν με ποιο δικαίωμα δημοσιοποίησε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο (εγγραφές, ενημερώσεις για τα θερινά και για την επόμενη περίοδο) ένα εσωτερικό έγγραφο της επιχείρησης προς τους εργαζομένους και τον κατηγορούν πλέον ανοιχτά ότι προσπαθεί να βρει πελάτες για τη νέα επιχείρηση που στήνουν στην περιοχή μαζί με τον κ. Φραγκή. Τότε ο κ. Ζιαμπάρας παραδέχτηκε ενώπιον των συναδέλφων ότι σχεδιάζουν με τον κ. Φραγκή να ανοίξουν νέα επιχείρηση, επειδή ο κ. Μπαντέλης τούς χρωστάει πολλά χρήματα και κάνουν  αυτήν την κίνηση, για να σώσουν κάποια από αυτά τα χρήματα. Οι συνάδελφοι τους δηλώνουν ότι αυτή τους η κίνηση θα έχει αστικές και ποινικές επιπτώσεις και ότι πάνω απ’ όλα οι εργαζόμενοι των ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ μαζί με το εργατικό και εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να γίνουν τα σχέδιά τους πραγματικότητα.

       Το ίδιο βράδυ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Μπαντέλης με τον συν. Δ. Αμπάτη, ο συνάδελφος του ανέφερε την πρωινή «ομολογία» του συνεργάτη του κ. Ζιαμπάρα για την νέα επιχείρηση και τον κάλεσε να απαντήσει τι έχει να πει στο πιθανό σενάριο να έχει εμπορευτεί τα μαθητολόγια της Δάφνης και ίσως και της Ηλιούπολης στους Ζιαμπάρα και Φραγκή (εν γνώσει του κ. Πήλιουρα) για να τους ξεχρεώσει και ταυτόχρονα να ξεμπερδεύει και με τους «ενοχλητικούς» εργαζομένους που έχουν οργανωθεί σε Γ.Σ στα τρία παραρτήματα και τον εμποδίζουν να καταστρατηγήσει τη ΣΣΕ, όπως ήδη κάνει –κατά δική του δήλωση -  στα άλλα δύο παραρτήματα στη Γλυφάδα (που έχει τον πλήρη έλεγχο) και όπου εκεί δεν υπάρχει Γ.Σ εργαζομένων.

        Οργισμένα ο κ. Μπαντέλης απάντησε ότι αυτά τα σενάρια δεν στέκουν και ότι αυτός δεν ήξερε τίποτα για αυτά που συμβαίνουν στα φροντιστήριά του (!).

       Την Παρασκευή 1 Ιούνη οι κ.κ. Πήλιουρας και  Μπαντέλης καλούν σε συνάντηση όλους τους εργαζόμενους στην Ηλιούπολη, όπου εκεί μπροστά σε 40 καθηγητές ξανά ο κ. Μπαντέλης καλεί τους εργαζομένους να αναλάβουν προς «αυτοδιαχείριση» το παράρτημα της Ηλιούπολης (και μόνο, γιατί την Δάφνη την κλείνει και δεν το διαπραγματεύεται), δίνοντάς μας υποτίθεται ως «δώρο» την απαλλαγή από τα ενοίκια τα οποία θα τα πλήρωνε ο ίδιος (!) αλλά όταν οι εργαζόμενοι τον ρώτησαν πιο φροντιστήριο να αναλάβουν, όταν δεν θα έχει καθόλου μαθητές, αφού, ξέροντας ότι τα ΕΝΕΚΑ κλείνουν, θα αναζητήσουν την εκπαίδευσή τους αλλού, αυτός ξαναγύρισε στην περίπτωση να το αναλάβει εκείνος αλλά μόνο με μειώσεις μισθών οι οποίες θα είναι από 10% έως 20% κάτω από την ΣΣΕ, ανακοινώνοντάς μας αυτό που υποτίθεται θα μας έλεγε στις 27 Μάη στη συνάντηση που δεν έγινε ποτέ. 

         Την Τετάρτη 6 Ιούνη επισκεφτήκαμε το γραφείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Α Αθήνας στην οποία εδρεύει το ΠΥΣΔΕ το αρμόδιο για αδειοδοτήσεις φροντιστηρίων Μ.Ε στις περιοχές Δάφνης και Ηλιούπολης όπου και ανακαλύψαμε ότι ο κ. Φραγκής έχει ήδη από τις 15 Μάη κάνει αίτηση ιδρύσεως φροντιστηρίου στην περιοχή της Ηλιούπολης…

       Στις 8 Ιούνη ο ΣΕΦΚ κάλεσε την εργοδοσία της επιχείρησης σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Ενώ το υπουργείο Εργασίας είχε καλέσει και τους δύο μετόχους για προφανείς λόγους, στην τριμερή παρουσιάστηκε μόνο ο κ. Πήλιουρας. Τους εργαζομένους στήριξαν στο υπουργείο εκπρόσωποι από τα σωματεία ‘’Βύρωνας’’, ΠΕΑΕΑ, ΣΜΤ, Συνδικάτο Αεροδρομίου, ΟΙΕΛΕ και πάνω από 50 αλληλέγγυοι εργαζόμενοι. Στην συνάντηση προήδρευσε ο υπουργός κ. Α. Ρουπακιώτης.

      Σε αυτήν ο Π. Πήλιουρας παραδέχτηκε ότι γνώριζε για τη νέα επιχείρηση που ετοιμάζουν οι Φραγκής και Ζιαμπάρας και μάλιστα ότι τους έχει παραχωρήσει όλη την υλικοτεχνική υποδομή του 2ου ορόφου του παραρτήματος της Δάφνης και του 1ου ορόφου του παραρτήματος της Ηλιούπολης (καρέκλες, θρανία, ψευδοροφές, χωρίσματα αιθουσών κλπ), γιατί όπως δήλωσε με αυτόν τον τρόπο τους εξοφλούσε χρηματικό ποσό που τους όφειλε. Επίσης ομολόγησε ότι το ύψος των απλήρωτων δεδουλευμένων αγγίζει τα 300.000 ευρώ. Στις ερωτήσεις των εργαζομένων και του υπουργού πώς σκέφτεται να τα αποπληρώσει, αυτός επανέλαβε τις ίδιες αοριστίες που έλεγε και πριν, αλλά ο υπουργός τον ανάγκασε να δεχτεί να φέρει την Δευτέρα 11 Ιούνη συγκεκριμένο σχέδιο αποπληρωμής των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, καθώς επίσης και τις φορολογικές δηλώσεις των τριών τελευταίων χρόνων όπως και τα μαθητολόγια των ίδιων περιόδων.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι μεθοδεύει την προώθηση συγκεκριμένων καθηγητών σε γειτονικά ανταγωνιστικά φροντιστήρια, υποτίθεται για να τους βοηθήσει τώρα που κλείνουν τα ΕΝΕΚΑ, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει, όταν οι εργαζόμενοι με οργή του καταλόγισαν ότι με αυτό που κάνει υπονομεύει στην πράξη τον αγώνα τους για την ανάκληση της απόφασης του Μπαντέλη για το lock out, αφού τα ανταγωνιστικά φροντιστήρια αυτό που θέλουν να πάρουν δεν είναι κυρίως οι καθηγητές αλλά οι μαθητές που μπορεί να τους ακολουθήσουν. Φυσικά δεν ομολόγησε ότι εμπορεύτηκε τα μαθητολόγια με τους Ζιαμπάρα και Φραγκή για τη νέα τους επιχείρηση μαζί με τις καρέκλες και τα θρανία που τους πούλησε.

      Στις 13 Ιούνη του 2012 μετά από παρέμβαση του ΣΕΦΚ και της Γ.Σ των εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας, η Υπουργός Α. Δημάκου-Κιάου έδωσε εντολή στον Διευθυντή του Α’ ΠΥΣΔΕ να μπλοκαριστεί η άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας της διάδοχης επιχείρησης που προσπαθούν να στήσουν οι Δ. Φραγκής και Δ. Ζιαμπάρας μέχρι να οριστεί νέα κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση αυτή απαιτεί λεπτομερέστατη εξέταση από τα αρμόδια όργανα, καθώς υπάρχουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου